Comunicat contra les amenaces de les AUC a membres del Partit Comunista colombià en situació d'exili a Madrid

Comunicat contra les amenaces de les AUC a membres del Partit Comunista colombià en situació d'exili a Madrid

La Taula Catalana per la Pau i a els Drets Humans a Colòmbia expressa el seu rebuig i preocupació per les amenaces enviades per membres identificats com Autodefensas Unidas de Colombia (AUC) a militants del Partit Comunista Colombià en situació d'exili a Madrid, Espanya.
 
El passat divendres 9 de juny de 2017, el Sr. Nelson Javier Restrepo Arango, advocat defensor dels drets humans i membre del Partit Comunista Colombià resident a l’estat espanyol, va rebre en el seu domicili a Fuenlabrada (Madrid) una nota signada per les AUC amb un contingut altament amenaçant. En aquesta nota, les AUC advertien a "comunistes i guerrillers colombians a Espanya" que han estat "declarats objectiu militar" d'aquest grup armat. En el missatge arriben fins i tot a assegurar que "els partits socialistes i comunistes els ajuntaments que els financen amb treball cooperació internacional i els que col·laboren els veuran morir" (sic).
 
En dies anteriors, el Sr. Retrespo Arango havia rebut missatges amenaçadors al seu perfil de Facebook, amb textos com el següent: "[T]otes les rates comunistes han de morir a cops. Per una Colòmbia lliure de comunistes si al seu empalament". Així mateix, membres del seu entorn familiar han estat rebent trucades telefòniques en què, en contestar, no hi havia resposta de la part de qui establia la trucada.
 
Aquests incidents no són sinó una extensió de les amenaces que alguns militants de partits d'esquerres, així com líders socials i de defensa dels drets humans, reben de forma reiterada a Colòmbia per part de grups armats no estatals de caràcter paramilitar. Des de la Taula per Colòmbia rebutgem tota forma d'amenaces i actes de violència contra la vida i la integritat de persones colombianes, sigui on sigui que aquestes es trobin.
 
No obstant això, atès el cas excepcional que l'objectiu d'aquestes amenaces es troba en territori espanyol, la nostra sol·licitud d'acció s'adreça tant a autoritats colombianes com espanyoles. Per això, instem a les institucions pertinents a la República de Colòmbia i a l’estat espanyol a investigar aquestes amenaces per tal d'identificar els autors dels missatges, i a prendre les mesures necessàries per a garantir i fer respectar els drets humans consagrats en els tractats internacionals que tant la República de Colòmbia com l'estat espanyol han ratificat.