La Taula Catalana per la Pau a Colòmbia i l'Oficina Internacional per als Drets Humans Acció Colòmbia -OIDHACO expressen la seva preocupació sobre les denúncies de violència exercida contra la població de Buenaventura

La Taula Catalana per la Pau a Colòmbia i l'Oficina Internacional per als Drets Humans Acció Colòmbia -OIDHACO expressen la seva preocupació sobre les denúncies de violència exercida contra la població de Buenaventura

La Taula Catalana per la Pau i els Drets Humans a Colòmbia i l'Oficina Internacional per als Drets Humans Acció Colòmbia -OIDHACO expressen la seva preocupació sobre les denúncies de violència exercida contra els i les manifestants i altres violacions dels drets humans per part de l'Esquadró Mòbil anti Disturbis (ESMAD) en l'aturada cívica a Buenaventura i per amenaces i altres actuacions violentes per part de grups paramilitars. Així mateix, reiteren la seva preocupació per les amenaces, atemptats i assassinats de líders socials i persones defensores de drets humans a Colòmbia i fan una crida perquè es garanteixi la seva seguretat.

El 19 de maig, després de tres dies de manifestacions pacífiques en el marc de l'atur cívic convocat per 83 organitzacions socials a la ciutat portuària de Buenaventura, van tenir lloc un seguit d'accions repressives per part de l'ESMAD i alguns efectius de la policia colombiana.

Aquests fets van donar peu a posteriors disturbis a la ciutat. Després d'una setmana de protestes s'ha informat sobre 80 persones detingudes i 11 ferits.

La Taula i OIDHACO igualment han tingut coneixement d'amenaces i atacs perpetrats durant la passada setmana contra els participants a l'atur cívic a Buenaventura i contra el moviment camperol en diferents punts del territori colombià. El 14 de maig va ser assassinat en el municipi de Guacarí, Valle del Cauca, el líder sindical Mario Andrés Carrer Corretja president de l'Associació de Treballadors Camperol de la Vall del Cauca - Subdirectiva Guacarí i membre del Moviment Social i Polític Marxa Patriòtica i el 18 de maig, dos desconeguts van disparar i van matar al líder sindical i polític Álvaro Arturo Tenorio Caps al poble de Magüi Payán, Nariño. Arturo Tenorio formava part del Moviment Polític i Social Marxa Patriòtica a Nariño i d'altres organitzacions del moviment camperol.

L'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Drets Humans, Zeid Ra'ad a Hussein, va denunciar que almenys 41 activistes han estat assassinats a Colòmbia el 2017 fins l'1 de maig 2017. Això vol dir una altra vegada un augment comparat amb l'any anterior. Aquests casos són un exemple més dels obstacles que enfronten alguns col·lectius de persones a Colòmbia davant el lliure exercici dels seus drets d'expressió i manifestació. Tenint en compte l'exposat, la OIDHACO i la Taula reiteren la seva preocupació davant els múltiples casos de vulneració dels drets humans i urgeix a les autoritats colombianes i a la Comunitat Internacional que doni suport instant l'Estat a:

• Investigar els abusos comesos per part de les diferents entitats de la força pública en el marc de les protestes i que s'imposin sancions disciplinàries i penals als responsables

• Garantir el dret a la lliure manifestació i a reconèixer públicament la legitimitat de les manifestacions i la feina dels moviments socials i els seus líders.

• Implementar polítiques públiques i les reformes necessàries a la força pública per prevenir aquest tipus de violacions en el futur, en particular avançar en la construcció amb la participació de les organitzacions de la societat civil d'un protocol que reguli l'actuació de la força pública en la protesta social.

• Investigar les agressions als líders socials, sindicalistes, líders d'oposició i defensors de drets humans i ambientalistes en el seu context i portar els responsables materials i intel·lectuals segons el parer i imposar-los sancions efectives

• Implementar les garanties de seguretat i protecció, entre altres les que estan previstes en l'Acord de Pau al punt 2 i el punt 3, com ara la posada en marxa efectiva de la Comissió Nacional de Seguretat i la Unitat Especial d'Investigació de la Fiscalia General de la Nació i altres mesures per combatre el paramilitarisme.

 

DESCARREGUEU EL DOCUMENT AQUÍ