Les XV Jornades de la Taula analitzaran per què creix el nombre de defensors de drets humans assassinats a Colòmbia

Les XV Jornades de la Taula analitzaran per què creix el nombre de defensors de drets humans assassinats a Colòmbia

La situació de les persones que defensen els drets humans al país centrarà les XV Jornades de la Taula Catalana per la Pau i els Drets Humans a Colòmbia que es celebren els dies 29 i 30 de juny a Barcelona. Les Jornades comptaran amb representants d'organitzacions i entitats colombianes i europees, com Franklin Castañeda i Elena Abrosi -tots dos presents en les negociacions de pau a l'Havana- que en tractaran les causes, conseqüències i possibles solucions a l'increment de la violència.

La societat civil catalana porta més de quinze anys acompanyant el poble colombià a través de la Taula Catalana per la Pau i els Drets Humans a Colòmbia, amb el suport de diferents administracions. La Taula considera que el procés de pau es troba en un moment crític i està especialment preocupada per l'augment d'amenaces, intimidacions i assassinats de líders i lideresses socials. Les XV Jornades porten per títol, "Defensar els que defensen: Reptes en la protecció de defensors i defensores de drets humans en el marc del procés de pau a Colòmbia" i reuniran alguns dels majors experts en la qüestió a Barcelona.

_______________________________________________

Segons el govern colombià, han estat 82 els líders socials assassinats des de 2016. La Defensoría del Pueblo els xifra en 156 entre gener de 2016 i març de 2017. L’organització del moviment social Marcha Patriótica en comptabilitza 173 des de la mateixa data i fins al mes de juny d’enguany.Les xifres ballen, segons qui i com es contin, però la realitat a la que responen és igual d’alarmant: líders d’organitzacions socials i de defensa dels drets humans a Colòmbia estan sent objecte d’amenaces, actes violents i assassinats selectius de manera creixent des de l’any passat. I aquesta corba es fa més marcada des que el 24 de novembre de 2016 se signés l’acord de pau entre el govern colombià i las Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia - Ejército del Pueblo (FARC-EP), després de més de 50 anys de conflicte armat intern.

El 21 de juny, una dotzena d'homes amb caputxes i vestits de negre van segrestar, torturar i assassinar el líder sindical, Mauricio Fernando  Vélez López, al Cauca. El 14 de juny havia estat assassinat José Maria Lemus, líder comunal del Norte de Santander. No feia ni una setmana que havien matat a trets a casa seva el líder afrocolombià Bernardo Cuero, a la regió de l’Atlàntico. La setmana del 15 al 18 de maig van ser assassinats amb quatre dies de diferència Mario Calle i Álvaro Tenorio, dos líders sindicals del Valle del Cauca i de Nariño, respectivament. Aquests són només alguns noms, repartits en diferents llocs de la geografia colombiana, que posen cara a la mitjana d'entre 1 i 2 líders socials assassinats cada setmana a Colòmbia. Tots ells tenien dos punts en comú: Lluitaven per a millorar les condicions socials, econòmiques i ambientals dels seus conciutadans, en el marc d’un procés de pau en el que creien. I, per aquest motiu, feien nosa a persones amb interessos contraris, principalment a grups hereus del paramilitarisme, però també a altres grups armats il·legals.

L'existència d'aquests grups armats amb vincles amb el narcotràfic i altres economies il·legals, sumat amb una presència dèbil de l’Estat i de grans desigualtats socials són característiques comunes de les zones on s’han registrat més casos d’assassinats: els departaments d’Antioquia, Cauca, Valle del Cauca, Córdoba i Nariño, i els municipis de Buenaventura, Tumaco, Caloto o Tierralta. Quant al perfil de les víctimes, líders d'associacions rurals camperoles, d'organitzacions indígenes i afrocolombianes i reclamants de terres, especialment aquells que viuen en zones rurals o periurbanes.

Aquest clima de violència i intimadació ha arribat fins i tot a l'Estat espanyol. El passat 9 de juny l’advocat pels drets humans i membre del Partit Comunista colombià Néstor Javier Restrepo Arango, exiliat a Madrid, va rebre una nota amenaçant-lo de mort del grup paramilitar Autodefensas Unidas de Colombia (AUC).

_________________________________________________

Les Jornades s'inauguraran el proper dijous 29 de juny a la tarda, al Pati Manning amb la presència del Sr. David Llistar, director de Justícia Global i Cooperació Internacional de l’Ajuntament de Barcelona i seran clausurades pel Director General de l'Agència Catalana de Cooperacó al Desenvolupament de la Generalitat de Catalunya, Sr. Manel Vila i Motlló. Els matins de dijous 29 i divendres 30 es reservaran per a dur a terme dues sessions internes de treball amb organitzacions socials i entitats catalanes interessades en reforçar l'efectivitat dels mecanismes de suport i protecció a defensor(e)s de drets humans colombian(e)s des de la comunitat internacional.

La Taula Catalana per la Pau i els Drets Humans a Colòmbia és un espai de concertació d’àmbit català, format per ONG, sindicats, administracions públiques i entitats del món acadèmic, sorgit l'any 2002.

---------------------------------------------------------------- 

Perfils dels convidats a la XV Jornades 

Sr. FRANKLIN CASTAÑEDA – Defensor de drets humans, representant de la Coordinación Colombia-Europa-Estados Unidos (CCEEU) i del Movimiento Nacional de Víctimas de Crímenes de Estado (Movice). Franklin Castañeda va representar les víctimes durant les converses de pau a l’Havana, i actualment és membre de la Comisión Nacional de Garantías de Seguridad, l’organisme estatal creat en el marc dels acord de pau per a eradicar el paramilitarisme i garantir la protecció de defensor(e)s de drets humans. Durant les XV Jornades presentarà la situació d'inseguretat per a líders socials i defensores i defensors de DDHH a Colòmbia.

Sra. ELENA AMBROSI TURBAY – Procuradora Delegada per al Suport a les Víctimes del Conflicte Armat i els Desmobilitzats, Procuraduría General de la Nación (Colòmbia). Elena Ambrosi va participar a la delegació del Govern colombià durant les converse de pau a l’Havana com a Directora temàtica de l’Oficina del Alto Comisionado para la Paz de Colòmbia. Ambrosi parlarà de la nova Directiva per la Protecció dels Drets dels Defensors dels Drets Humans de la Procuraduría, presentada el passat 14 de juny, i del nou marc de suport a víctimes del conflicte armat colombià - Mecanismes de protecció i suport previs i posteriors a l'acord de pau.

Sr. VÍCTOR BARRERA – Investigador del Centro Nacional de Memoria Histórica (CNMH) de Colòmbia i del Centro de Investigación y educación Popular (CINEP) presentarà els resultats de l’informe sobre el paper dels Grups Armats Post-Desmobilització (GAPD) i altres actors armats en la situació d'inseguretat de defensores i defensors de DDHH a Colòmbia.

Sra. MARIELA KOHON – Directora de l’organització Justice for Colombia i assessora de la delegació de pau de les FARC-EP exposarà els reptes en la protecció de líders socials i implicacions en la implementació dels acords de pau entre l'Estat colombià i les FARC-EP.

Sra. EMMA ACHILLI – Cap de l’Oficina de la Unió Europea de l’organització FrontLine Defenders, exposarà els èxits i limitacions dels mecanismes de protecció de defensors i defensores de drets humans des de l'àmbit d'actuació de la comunitat internacional.

 

MÉS INFORMACIÓ A: http://taulacolombia.org/jornades-anuals/xv-jornades-sobre-colombia

CONSULTEU EL PROGRAMA DE LES JORNADES A: http://taulacolombia.org/sites/default/files/jornades/xv-jornades-sobre-...