Links d'interès

Ambits recursos

Entitats colombianes
Entitats internacionals
Mitjans de comunicació
Sistema Internacional de Protecció dels Drets Humans

En aquest apartat podeu trobar enllaços a pàgines webs d'interès sobre els temes de la pau i els drets humans a Colòmbia.

Entitats internacionals

Transnacional Institut

Fundat el 1974, el Transnational Institute (TNI) és una xarxa internacional d'activistes-investigadors dedicada a l'anàlisi crítica de problemes mundials, presents i futurs, amb vista a proporcionar suport intel·lectual als moviments que lluiten per un món més democràtic, igualitari i sostenible. Els projectes en els que treballen es divideixen en temàtiques: regionalismes alternatius, justícia mediambiental, crim i globalització, drogues i democràcia, militarisme i globalització, noves accions polítiques, serveis públics. Per temes, divideixen les seves accions en: Europa, Birmània, Colòmbia, Iraq, Dret a l'aigua, Fòrums Socials, OIT.

Asociación española de investigación para la paz (Espanya)

Constituïda el 1997, AIPAZ és una associació que des de la mirada global, multidisciplinària i crítica es preocupa per estudiar tots els fenomens relacionats amb la violència i entén la pau no solament com a absència de conflictes bèl·lics sinó també com a presència de justícia social, desenvolupament sostenible, exercici democràtic de la ciutadania, compliment dels drets humans dins i entre estats, i, per tant, s’oposa a qualsevol tipus de violència. Aquesta associació es declara compromesa amb aquells valors i pràctiques socials tendents a la construcció d'una cultura i societat de pau.

Centro de Investigación y Educación Popular (CINEP) (Colombia)

El Centro de Investigación y Educación Popular –CINEP– és una fundació creada per la Companyia de Jesús el 1972, amb l’objectiu de treballar per l’edificació d’una societat més humana i equitativa, mitjançant la promoció del desenvolupament humà integral i sostenible. Es constitueix amb 3 característiques: un centre de pensament sobre la realitat social i cultural de Colombia; una organització de mediació al conflicte social del país que pren partit pels sectors discriminats i exclosos, promovent la seva participació al desenvolupament nacional.

Alta Consejeria para el Posconflicto

L'Alta Conselleria articula la visió de conjunt del Govern colombià sobre el postconflicte, contribueix en la relació amb les altres entitats, la societat civil i les autoritats departamentals i locals en la seva funció de preparació de l'allistament per a la implementació dels plans i projectes a la etapa posterior als acords de pau.

Així mateix, dins de les seves funcions principals es troba coordinar la implementació de les polítiques de la Direcció per a l'Acció Integral contra Mines Antipersona -DAICMA i la Conselleria Presidencial per als Drets Humans.

Centre de investigación para la paz (España)

El Centre d'Investigació per a la Pau (CIP-FUHEM) és un espai de reflexió crítica centrat en analitzar les tendències i canvis profunds del nostre temps. Creat per FUHEM el 1984, es va orientar inicialment, des d'una perspectiva multidisciplinària, a l’anàlisi de l’amenaça que exercia el context de la Guerra Freda sobre la pau. L’estudi de la globalització, el sistema multilateral, els drets humans, l'ecologia, les migracions, les identitats i l'educació per a la pau i el desenvolupament, ha anat enriquint la seva visió al llarg dels anys. En l'actualitat, centra la seva atenció en els reptes que planteja a les societats actuals la recerca de la sostenibilitat, la cohesió social i l'aprofundiment i millora de la qualitat de la democràcia. Té un projecte específic anomenat Europa i Colòmbia: diplomàcia i societat civil. Aquest projecte té, entre els seus objectius, el de plantejar i analitzar propostes sobre el paper d'Europa en un futur procés de pau, basat no únicament en la negociació amb els actors armats sinó en un procés més ampli de reformes polítiques, jurídiques, econòmiques i socials.

http://www.euro-colombia.org/

Conciliation Ressources (Regne Unit)

CR és una organització no governamental registrada al Regne Unit com a organització de beneficiència. Treballa principalment al Càucas, Uganda i l'Àfrica occidental en associació amb organitzacions de la societat civil locals i internacionals i governs. També publica la sèrie Accord: an international review of peace initiatives i participa en projectes a Colòmbia, Illes Fiji i les Filipines. Es finança amb subvencions de governs, institucions independents i fundacions. A Colòmbia treballa amb organitzacions civils per recolzar l’aprenentatge actiu sobre processos de pau.

Escuela de Cultura de Paz (Cataluña)

L'Escola de Cultura de Pau es va crear el 1999 dins la Universitat Autònoma de Barcelona, per tal de treballar per la cultura de pau, els drets humans, l'anàlisi de conflictes i dels processos de pau, l'educació per a la pau, el desarmament i la prevenció dels conflictes armats. Els objectius són: promoure la comprensió i la pràctica de la cultura de pau; investigar i intervenir en temàtiques relacionades amb els conflictes, els processos de pau, la rehabilitació postbèl·lica, el comerç d'armes, els drets humans, la diplomàcia paral·lela i l'educació per a la pau; formar persones perquè siguin capaces de difondre el missatge i la pràctica de la cultura de pau. Tenen diversos butlletins de subscripció, entre ells el semàfor i el Baròmetre, que fan seguiment i anàlisi de conflictes i processos de pau.

International Alert (Reino Unido)

Internacional Alert és una organització de construcció de pau que treballa a 20 països i territoris del món. Tenen una doble feina, d'una banda treballa directament amb la gent afectada pels conflictes violents, i per un altra, donar forma a la política i a pràctica de construcció de pau dels governs, UE i Nacions Unides. A nivell regional treballa en: Grans Llacs d’Àfrica, oest d’Àfrica, Àsia, Caucas i Àsia Central, Amèrica Llatina. A nivell de temes de construcció de pau, tracta sobre negocis, desenvolupament, Unió Europea, Gènere i seguretat. També fan formació a organitzacions civils, ONG, governs, institucions, etc. La pàgina Web està en anglès.

Institut Interamericà de Drets Humans

L'Institut Interamericà de Drets Humans és una institució internacional autònoma de caràcter acadèmic, creat el 1980 en virtut d'un conveni subscrit entre la Cort Interamericana de Drets Humans i la República de Costa Rica. Avui en dia, l'IIDH és un dels centres més importants mundials d'ensenyament i investigació acadèmica sobre drets humans, amb un enfocament multidisciplinari i amb èmfasi en els problemes d'Amèrica. Treballa per seccions especialitzades com són: Drets de la dona, Drets polítics i electorals, llibertat d'expressió, pobles indígenes, afrodescendentes i migrants, seguretat i drets humans.

Entitats colombianes

Ruta Pacífica de Mujeres

La Ruta Pacífica és una organització que fa una proposta política feminista, de caràcter nacional, que treballa per la tramitació negociada del conflicte armat a Colòmbia, i per la visibilització dels efectes de la guerra a la vida de les dones. Formen part de La Ruta Pacifica més de 315 organitzacions i grups de dones coordinades en 8 zones regionals de Colòmbia (Santander, Vall del Cauca, Risaralda, Cundinamarca, Putumayo, Antioquia, Chocó i Cauca). La ruta forma part del Moviment de Dones Contra la Guerra.

Sindicato Nacional de Trabajadores de la Industria de Alimentos (SINALTRAINAL)

Sindicat de treballadors/es que va néixer el 1982 de la mà dels treballadors organitzats de les fàbriques de Nestlé a Colòmbia. Al llarg dels anys s'hi han sumat treballadors d'altres transnacionals de begudes i alimentació com Coca Cola, Unilever, Freisland, Corn Products Corporation, Meals de Colombia, Navisco Royal S.A., Kraft, entre altres, així com de monopolis nacionals. Molts treballadors i membres d’aquest sindicat han estat assassinats per exercir el seu dret a vaga, manifestació o sindicació. SINALTRAINAL ha estat l’impulsor de les campanyes internacionals de conscienciació sobre l’actitud contrària als interessos dels treballadors/es de Colòmbia, de multinacionals com Coca-Cola o Nestlé.

Observatorio Legislativo-Congreso Visible (Colombia)

Congrés Visible és un programa del Departament de Ciència Política de la Universitat dels Andes, no vinculat a cap partit o moviment polític. Des de 1998 fa un seguiment permanent al Congrés de la República i promou diferents activitats amb la ciutadania, a fi de vincular-la al seguiment de la gestió dels seus representants. Lliura a la ciutadania informació oportuna, veraç i independent sobre el Congrés de la República. En aquest ordre d'idees, busca, d'una part, promoure la transparència i la visibilitat en la gestió del Congrés, així com lliurar als diferents sectors de la ciutadania els millors elements de judici que comprenguin el funcionament del legislatiu i puguin votar de manera informada i responsable. I de l'altra, busca contribuir a crear una cultura de rendició de comptes i de responsabilitat política, tant dels electors com dels elegits.

Unió Sindical Obrera

És el sindicat amb més afiliats de Colòmbia i engloba els treballadors/es de la indústria del petroli, està implantat a nivell nacional i, sobretot, a les zones on hi ha indústria petroliera com Barrancabermeja o Arauca. La majoria dels treballadors organitzats a l’USO són de l’empresa nacional de petrolis colombiana, ECOPETROL.

Asamblea Permanente de la sociedad civil por la paz

L'Assemblea Permanent de la Societat Civil per la Pau és una plataforma d’organitzacions socials civils colombianes. S’emmarca en un procés pedagògic de formació de subjectes socials, orientat a enfortir el moviment social i les expressions de poder ciutadà per la pau amb vistes a la construcció d’un projecte de país, amb fonament en la justícia social. Lluita per la solució política negociada del conflicte social i armat a Colòmbia. En aquest procés porten treballant vuit anys amb els diferents sectors de la societat i regions, buscant consensos i formulant propostes sobre els diversos temes i aspectes que contribueixin a la construcció de la pau. L’objectiu és ajudar a gestar i consolidar a Colòmbia un clima de reconciliació, diàleg, no violència i respecte a la vida humana, que contribueixi a construir al país una pau integral, amb respecte per la justícia social, els drets humans i la dignitat humana.

Moviment de Víctimes de Críms d'Estat a Colòmbia

És un moviment que agrupa tant persones individuals com organitzacions socials de tot tipus, persones que han viscut directament la violència generada per l’Estat colombià. Treballen en diverses àrees: pedagogia; mobilització, visibilització i creixement i incidència política. A nivell estratègic, basen el seu treball en estratègia jurídica; Veritat i Memòria Històrica; Comissió ètica; no repetició; Cadastre alternatiu; lluita contra la desaparició; lluita contra el genocidi; enfortiment organitzatiu. 

Institut Llatinoamericà de Serveis Legals Alternatius (ILSA)

ILSA es va fundar el 1978 a Bogotà i pretén, a partir d'un enfocament crític del Dret, promoure a Llatinoamèrica el desenvolupament i la integració dels serveis legals oferts a la població exclosa colombiana. La institució fa èmfasi especial en els drets econòmics, socials i culturals. Entre les seves tasques hi ha l'acompanyament des del Dret als moviments i organitzacions de dones, camperols, desplaçats, joves, grups ètnics i altres, que han viscut sota condicions d'exclusió, discriminació, invisibilització o opressió. La pàgina d'aquesta ONG conté una bona informació sobre DDHH, amb quatre programes sobre dona, minories ètniques, desplaçaments i drets econòmics i socials.

Colectivo de Derechos Humanos Semillas de Libertad (CODHESEL)

Codehsel és una plataforma que agrupa a organitzacions populars, dedicades a la defensa i promoció dels drets humans i dels pobles en el departament d'Antioquia. CODEHSEL acompanya les comunitats i les seves organitzacions en la lluita pel ple reconeixement dels drets fonamentals i els drets dels pobles per part de l'Estat colombià. Partint sempre de la unitat amb altres organitzacions nacionals i internacionals que tenen el mateix propòsit.

Justícia i Pau

Les arrels de la Comissió Interclesial de Justícia i Pau (refundada el 2002) es troben a la formació de la Comissió Intercongregacional de Justícia i Pau l'any 1988. Justícia i Pau respon a la sol·licitud de diferents processos comentaris, de les víctimes, de els testimonis de violacions drets humans ia la decisió de religioses i de religiosos de l'Església catòlica i presbiteriana, que anhelin l'afirmació de la veritat, la recerca de justícia i la construcció de propostes de reparació integral. La Comissió acompanya en diverses regions de Colòmbia, mitjançant la creació i manteniment de Comunitats de Vida i resistència, les víctimes de violacions de drets humans. També acompanya les propostes de la població civil enmig de la guerra i la construcció de nous projectes de vida amb els empobrits i exclosos.

Coordinación Colombia-Europa-Estados Unidos

La Coordinació Colòmbia-Europa-Estats Units (CCEEU) és una coalició de 166 organitzacions colombianes que treballen en la promoció, divulgació i defensa dels drets humans. És una plataforma autònoma, àmplia i plural de trobada i treball compartit entre organitzacions no governamentals i organitzacions socials de diferents regions del país. Amb el suport d’organitzacions internacionals de drets humans, agències internacionals de cooperació i grups de solidaritat, complementa les tasques i els esforços de les seves organitzacions que treballen a nivell internacional pels drets humans.

Moviment de Víctimes de Crims d'Estat a Colòmbia

És un moviment que agrupa tant persones individuals com organitzacions socials de tota mena, gent que ha viscut directament la violència generada per l'Estat colombià. Treballen en diverses àrees: pedagogia; mobilització, visibilització i creixement i incidència política. A nivell estratègic, basen el seu treball en estratègia jurídica; Veritat i Memòria Històrica; Comissió ètica; no repetició; Cadastre alternatiu; lluita contra la desaparició; lluita contra el genocidi; enfortiment organitzatiu.

Alianza de organizaciones sociales y afines

És una coalició d’organitzacions que s’identifica amb la solució política i negociada del conflicte armat, la construcció democràtica de la pau i la defensa de l'Estat social i democràtic de dret i la seguretat integral per a tots els sectors de la població. És un espai de concertació i articulació del treball a fer davant de la comunitat internacional i el Govern de Colòmbia, perquè la cooperació internacional amb Colòmbia contribueixi decididament al compliment de les recomanacions internacionals formulades per a la superació de la crisi de drets humans a Colòmbia.

Minga

És una associació de drets humans amb seu a Bogotà, que porta a terme acompanyament, ensenyament i assessorament legal per a víctimes, a diverses zones en conflicte a Colòmbia.

Plataforma colombiana de Derechos Humanos, Democracia y Desarrollo

La Plataforma colombiana de Drets Humans, Democràcia i Desenvolupament és una associació d’organitzacions de la societat colombiana que busca promoure acords estratègics entre els diversos actors socials i institucionals que treballen en la construcció d’un estil de desenvolupament basat en l’aprofundiment de la democràcia i en la promoció i el respecte integral dels Drets Humans. Té com a missió donar suport als processos de construcció de ciutadania, desenvolupant estratègies d’exigibilitat i vigilància social, destinades a aconseguir que l'Estat colombià compleixi les seves obligacions i compromisos respecte dels drets humans en general i dels drets econòmics, socials i culturals en particular. La Plataforma busca influir als organismes locals, regionals, nacionals i internacionals, instàncies del govern local i nacional, als diversos actors de la societat civil, l’opinió pública i en la consciència de la gent, per tal de generar els consensos socials i institucionals que es requereixen per aconseguir una vigència plena i integral de tots els drets humans per a totes les persones a Colòmbia.

Unidad para la Atención y Reparación Integral a las Víctimas-UARIV

Respon per l'atenció i reparació integral de la població víctima del conflicte armat, coordinant polítiques encaminades a satisfer els drets de veritat, justícia i reparació. També implementa estratègies per al restabliment social i econòmic, entre elles l'impuls al retorn.

Observatori de Dones i Drets Humans

En ell podem accedir a l'Informe sobre la situació dels DDHH de les Dones a Colòmbia.

Centro de Memoria Histórica

Establiment públic de l'ordre nacional, adscrit al Departament PER A LA PROSPERITAT SOCIAL (DPS), que tindrà com a objectiu reunir i recuperar tot el material documental, testimonis orals i per qualsevol altre mitjà relatius a les violacions de què tracta l'article 147 de la Llei de víctimes i restitució de Terres. La informació recollida serà posada a disposició dels interessats, dels investigadors i dels ciutadans en general, mitjançant activitats museístiques, pedagògiques i les que siguin necessàries per proporcionar i enriquir el coneixement de la història política i social de Colòmbia.

CENSAT

CENSAT Aigua Viva és una organització ecologista que treballa en la millora de la comunicació, l'educació, la investigació i l'organització a Colòmbia. Les seves accions estan dirigides a enfortir la capacitat d'acció ambiental i social dels actors històricament empobrits a la nostra societat. Busquen el desenvolupament de processos democràtics que condueixin al coneixement i transformació de les relacions socials i tècniques. Mira de transformar les condicions de vida, treball i producció que siguin adverses a la salut, al medi ambient i a la plena realització de la Humanitat.

Central Unitaria de Trabajadores de Colombia (CUT)

És la federació de la gran majoria de sindicats de Colòmbia. La Comissió de Drets Humans de la CUT manté un banc de dades sobre violacions de DDHH a sindicalistes colombians/es. El desembre del 06, la CUT va presentar el seu informe "Drets Humans, Solució Política, Acords Humanitaris Vs. Seguretat Democràtica"

Coordinadora Nacional de Comunidades Negras

Es constitueix en 1990, arran del Congrés preconstituent de Comunitats Negres, al qual es van convocar activistes de la causa afrocolombiana, representants d'ONG i organitzacions socials negres de la Costa Nord, el Pacífic, Chocó i del Moviment Cimarrón. Amb la creació de la Coordinadora Nacional de Comunitats Negres s’acorda l’enfortiment de les organitzacions expressives de les comunitats i la recerca de representació en l’assemblea Constituent.

Convergencia Campesina negra e indígena de Colombia

És una coordinadora de diferents organitzacions camperoles i de comunitats negres de Colòmbia, com ara: Federació Nacional Unitària Sindical - FENSUAGRO -; Coordinador Nacional Agrari - CNA -; Federació Nacional de Cooperatives Agropecuàries -FENACOA-; Associació de Dones Camperoles, Indígenes i Negres - ANMUCIC-; Coordinadora Nacional de Desplazados - CND-; Associació Nacional per la Salvació Agropecuària -ANSA- (www.salvacionagropecuaria.net); Acció Camperola Colòmbiana - ACC-; Federació Agrària Nacional -FANAL-; Associació Nacional d'Usuaris Camperols -ANUC-; Central de Cooperatives del Sector Agropecuari -CECORA-; Asociación Campesina del Valle del Río Cimitarra -ACVC.

Organización Femenina Popular

L'OFP és una organització popular de dones de base, defensores dels Drets Humans a nivell integral, que es consideren subjectes polítiques de dret i fan resistència davant totes les formes de violència (econòmica, social, cultural, civil i política). L’objectiu general de l’OFP és la defensa de la vida i els drets humans integrals, reivindicant els drets de la dona per a que, com a subjecta política, elevi la seva consciència de gènere i de classe, transformi la seva realitat social i reconstrueixi el teixit social a partir de les seves pròpies accions quotidianes civilistes i autònomes.

Organización Nacional Indígena de Colòmbia (ONIC)

L’ONIC, fundada fa 25 anys, és la principal organització aglutinadora de grups indígenes de Colòmbia. Les organitzacions indígenes estan construint bases de dades i fent seguiment a les violacions de Drets Humans i infraccions del DIH sobre les seves comunitats.

Institut de Drets Humans i relacions internacionals “Alfredo Vázquez Carrizosa” (Colombia)

Institut creat el 1994, adscrit a la Pontifícia Universidad Javeriana de Colòmbia. Fa investigació interdisciplinària al voltant de la relació entre DDHH i política nacional i internacional. Altres objectius són: atreure l’interès de la comunitat internacional en el tractament del tema dels DDHH a Colòmbia; publicacions, etc.

Proceso de Comunidades Negras (PCN)

És un sector del moviment social de comunitats negres que té com a principis la identitat cultural, la defensa del territori, l'autonomia de les comunitats negres, un desenvolupament segons amb les aspiracions culturals. Les línies d'acció són: enfortiment dels processos organitzatius de les comunitats negres; defensa, enfortiment i desenvolupament de la identitat cultural; reconeixement dels drets de les comunitats negres; accions de defensa del territori; impuls de processos autogestionaris; defensa dels drets humans; enfortiment de la participació de dones i joves; i la lluita contra el racisme.

Mitjans de comunicació

La W radio

Es pot escoltar en directe per Internet a l’Estat espanyol, i a EEUU per antena. A la pàgina web també es poden llegir les notícies més destacades a nivell nacional. Té el programa de matí més escoltat de Colòmbia (presentat per Julio Sánchez Cristo)

Notícias UNO

Informatiu de notícies del Canal UNO que s’emet el cap de setmana en horari de tarda-nit. Es caracteritza per mantenir de vegades una posició crítica sobre fets i personatges de l’actualitat política i econòmica. És l’únic informatiu que critica el Govern del president Uribe i, per aquesta raó, el seu anterior director va haver de sortir a l’exili.

Agencia de noticias Prensa Rural

Pàgina d'informació alternativa, sobre el dia a dia de les comunitats camperoles, indígenes, negres i, en general, tots aquells col.lectius que no són escoltats per la Premsa oficial de Colòmbia. Premsa Rural va néixer el 2003 amb la vocació de trencar la censura imposada per l'Estat i els mitjans massius de comunicació a les organitzacions socials de les regions on es desenvolupa el conflicte social, polític i armat. Treballen amb les organitzacions camperoles, indígenes i afrocolombianes, per acompanyar-les i donar suport al seu procés organitzatiu, i per explicar al món l’altra realitat del conflicte.

Radio Caracol

Radio que es pot escoltar per Internet. A la pàgina web també es poden llegir les notícies més destacades de l’actualitat colombiana.

Argenpress

Premsa feta a l’Argentina però amb informacions de tot el món, en especial per a Amèrica Llatina. Es pot accedir a notícies i articles d'opinió diversos distribuïts per països i per temes.

RCN Radio y Televisión

Tenen diverses emissores a les que es pot accedir des de la web. Hi ha notícies d’actualitat local i nacional. Juntament amb Caracol TV, RCN TV (privada) és la TV més vista al país.

Desde Abajo

Diari mensual de premsa alternativa que es publica en paper a Colòmbia i en digital per a la resta del món, amb anàlisis en profunditat de fets polítics, econòmics, socials i culturals d’àmbit nacional i internacional. Pretén donar veu a la gent i als col·lectius de base, donant a conèixer no solament l'actualitat colombiana des d'un altre punt de vista, sinó també les propostes que es fan des de col·lectius de base i moviments socials colombians.

El Espectador

Diari de tirada nacional amb una línia editorial liberal i progressista.

Semana

Revista setmanal d’actualitat política i econòmica que surt en format imprès i electrònic. El director és Alejandro Santos (cosí del Vicepresident Francisco Santos). Tot i això, ha estat el mitjà oficial que més casos de “parapolítica” ha destapat.

Etnias de Colombia

Excel.lent publicació digital periòdica, que fa seguiment i conté una extensa base de dades sobre les violacions als Drets Humans de les minories ètniques colombianes: indígenes, afrocolombians, gitanos i racials. També informa de movilitzacions, seminaris, publicacions al país i conté articles d’opinió relacionats amb aquestes comunitats.

Señal Colombia

És la única cadena estatal de televisió que emet programació pròpia a nivell nacional. Fa una bona programació cultural i educativa però té poca audiència.

Colòmbia Indymedia

Web alternativa de notícies sobre Colòmbia, que forma part de la xarxa internacional Indymedia. Es renova diàriament i s’hi poden llegir, en una secció, notícies publicades per les mateixes organitzacions socials, sindicals, etc. És el mitjà electrònic més llegit pel moviment social, sindical i alternatiu del país. S’hi poden consultar notícies i articles d'opinió sobre tot tipus de temàtiques. Les notícies estan organitzades per temes i per regions i es pot escoltar la Radio (pròpia) en directe, clicant al link de la mateixa web.

UN Radio

Radio de la Universitat Nacional de Colòmbia. Pels matins emet un bon programa d’anàlisi de l’actualitat, “Un Análisis”, que s’escolta a tot Bogotà.

La Haine

S’autodefineix com un "projecte de desobediència informativa". Es pot accedir a la informació per països, així com per autors destacats alternatius.

Premsa periferia

Col·lectiu de comunicació alternativa de la perifèria social colombiana. Així doncs, dóna veu a les minories ètniques, homosexuals, estudiants, gent del camp, i tota la gent que no és escoltada pels grans mitjans de comunicació oficials.

Rebelión

Pàgina de notícies i articles de tot el món i per temàtiques. Per regions, es pot accedir a l'espai de Colòmbia, on hi ha informacions específiques del país.

Red Voltaire

Xarxa de premsa dels països No Alineats. Es pot accedir a notícies d'actualitat colombiana, així com a notícies i articles per temàtiques.

Revista Pueblos

Pueblos és una publicació trimestral d'informació i debat, vinculada als moviments socials colombians i amb una clara vocació internacional. Es tracta d'una aposta editorial per la solidaritat i l'interculturalitat, la finalitat de la qual és proporcionar una mirada crítica sobre la realitat. A través de les seves edicions impresa i digital, la revista pretén consolidar un instrument de comunicació que serveixi per ajudar a enfortir i impulsar nexes entre organitzacions del Nord i del Sud que treballen en processos de transformació social. La seva vocació és unir esforços i treballar en xarxa, sumant cada dia més veus i tractant de complementar-se amb altres projectes i iniciatives de comunicació alternativa.

Cambio

Revista setmanal d’actualitat política i econòmica colombiana que es publica en format imprès i en electrònic.

Canal Caracol

Juntament amb RCN és la televisió amb més audiència de Colòmbia. És privada i pertany al magnat Julio Mario Santodomingo.

El Espectador

Diari electrònic que s’actualitza contínuament. En format paper es publica el cap de setmana, amb esperats articles d’opinió de prestigiosos/es columnistes. La línia editorial és liberal i progressista.

El Tiempo

L’únic diari que abarca el país sencer, que es distribueix a nivell nacional en format paper i s’actualitza diàriament a nivell electrònic. La línia editorial és afí al Govern.

Sistema Internacional de Protecció dels Drets Humans

Oficina de l'Alta Comissionada de l'ONU per als Refugiats (ACNUR)

Les persones desplaçades i refugiades i la seva protecció són el tema d’aquest organisme de l’ONU amb oficina a Colòmbia des del 1998. A la pàgina web es poden trobar documents i declaracions

Oficina de l'Alta Comissionada de l'ONU per als Drets Humans

Creada per acord de l’ONU i el Govern de Colòmbia el 1996 per fer seguiment de la crisi humanitària i de l’acompliment de les obligacions que té l’Estat colombià com a signatari de la Declaració Universal de Drets Humans de 1948. Presenta un Informe anual des del 1997 que pot consultar-se a la pàgina web. Igualment, l’oficina publica documents temàtics (tortura, estats d’excepció, violació de DDHH d’indígenes) i recomanacions a l’Estat colombià.

Federación Internacional de Derechos Humanos (FIDH)

Creada el 1922, la FIDH reuneix actualment 116 organitzacions de drets humans de gairebé 100 països dels cinc continents. La FIDH coordina i dóna suport a les seves accions, oferint la seva col·laboració a nivell internacional. El seu objectiu és protegir els i les defensores de drets humans, que els Estats coercitius acusen d'instigar disturbis que posen en perill la seguretat nacional. Per això, són sovint objecte de repressió i de fustigament. La FIDH els ofereix la seva protecció i intenta mobilitzar la comunitat internacional perquè reconegui la tasca dels i les defensores de DDHH i la necessitat de garantir la seva seguretat. Es pot accedir a informes redactats sobre cadascun dels països en què es treballa, així com totes les intervencions urgents que s'han fet. Hi ha una web específica de Colòmbia, país en el qual hi ha cinc ONG que són membres de la FIDH.

Comitè Permanent per la defensa dels Drets Humans a Colòmbia (CPDH)

Organització creada el 1979, que lluita per la defensa dels drets humans, les llibertats democràtiques i la protecció a la població civil enmig del conflicte armat; creant a més espais on s'integren el dret i el respecte a la vida, els processos de pau i la defensa dels drets fonamentals tenint com a eix transversal el concepte d'integralitat dels drets humans, la participació ciutadana i la lluita contra li paramilitarisme. A la pàgina web té un banc de dades en el que registren, per a la seva divulgació, tots els fets violatoris dels DDHH que ocorren a Colòmbia. El CPDH pertany a la FIDH.

Fons de Desenvolupament de les Nacions Unides per a la Dona (UNIFEM)

UNIFEM és el Fons de les Nacions Unides per a la Dona. Creat el 1976, dóna assistència tècnica i financera per a iniciatives innovadores que promouen l'apoderament de les dones i la igualtat de gènere. En l'actualitat, el treball del Fons influeix en la vida de les dones i nenes de més de 100 països. A la regió andina es treballa des de 1990, i les àrees estratègiques d'acció són Pobresa i exclusió, violència contra la dona, VIH / SIDA, governabilitat. A la pàgina web es pot trobar informació detallada sobre els projectes de cadascuna de les àrees estratègiques que s'estan desenvolupant en els diferents països de la zona andina.

Human Rights Watch (HRW)

Fundada a la fi dels anys 70, aquesta organització no governamental monitoritzes i observa la situació dels drets humans al món. Té la seva seu central als EUA i s'ha convertit en una referència ètica mundial i en una ideologia fonamental enmig de la crisi d'ideologies. Elabora un informe anual específic de la situació de DDHH a Colòmbia.

Consultoria per als Drets Humans i el Desplaçament (CODHES)

CODHES és l'organització colombiana que fa el seguiment més exhaustiu i permanent sobre el tema del desplaçament a Colòmbia, amb bases de dades, informes periòdics i documents on explica detalladament la regionalització d'aquest fenomen. CODHES promou la consolidació de la pau a Colòmbia i la realització integral dels DDHH, a través de la incidència, per aconseguir que es defineixin polítiques d'Estat que beneficiïn a tota la població, amb èmfasi en persones i comunitats afectades pel conflicte armat intern.

Amnistia Internacional

Des del 1980 aquesta organització no governamental ha fet un seguiment sistemàtic de la situació dels Drets Humans a nivell internacional i, en concret, del conflicte colombià. Presenta informes anuals i documents sobre temes específics dels DDHH i del DIH en aquell país. 

Organització de les Nacions Unides per a l'educació, la ciència i la cultura (UNESCO)

UNESCO és un laboratori d'idees que busca establir acords a nivell mundial relatius als principis ètics. L'Organització també desenvolupa un paper de centre d'intercanvi d'informació i coneixement. Alhora, ajuda els estats membres en la construcció de les seves capacitats humanes i institucionals en els seus diferents àmbits d'actuació. En suma, la UNESCO promou la cooperació internacional en matèria d'educació, ciència, cultura i comunicació entre els seus 192 Estats Membres i els seus sis membres associats. Per la pàgina web es pot accedir a la informació detallada per països, en els quals es veuen informacions relacionades amb les càtedres UNESCO, els projectes que l'organització té al país, etc.

Oficina Internacional de Drets Humans Acció Colòmbia (OIDHACO)

OIDHACO, amb seu a Brussel·les, existeix des de 1995 i és una xarxa d'ONG europees, posada en marxa per elles mateixes per enfortir el lobby davant la Unió Europea i l'ONU. És, sobretot, la instància operativa que materialitza el compromís polític de les agències. L'oficina ha de complir una tasca d'informació i documentació oportuna, sistematitzada i analítica sobre la situació de drets humans a Colòmbia que permeti fixar les línies d'acció i estratègies de lobby. OIDHACO no manté pàgina web. És un espai d'enllaç, promoció, informació i acompanyament d'activitats entre organitzacions de drets humans a Colòmbia i agències europees, comitès i organismes de solidaritat, per contribuir a un procés de construcció i enfortiment de la democràcia, l'Estat social de dret i de la pau amb justícia social. OIDHACO treballa amb una assemblea de 35 organismes i agències de DDHH, cooperació i solidaritat. A Colòmbia la contrapart és la Coordinació Colòmbia-Europa-Estats Units, que reuneix prop de 90 organitzacions. Així mateix coordina accions amb el "US Office on Colòmbia", una oficina similar independent a Washington.

Fundació Comitè de solidaritat amb els presos polítics (FCSPP)

És una de les organitzacions de drets humans més antigues de Colòmbia en actiu. El CSPP va ser creat el 1973, per iniciativa de diverses persones i organitzacions socials preocupada per la vigència dels drets de les persones detingudes per motius polítics. Des dels seus inicis, el Comitè fa tasques de promoció i educació en drets humans a diverses regions del país, dirigides a diferents sectors socials, principalment els més vulnerables, per afrontar, així, les formes de persecució fundades en motius polítics. Així, ha contribuït a la difusió dels mecanismes de protecció dels drets fonamentals i al seu adequada utilització per part de les comunitats. En els últims anys, les seves activitats d'exigència i reclamació davant les autoritats han afegit formes d'interlocució amb l'Estat, tant per al tràmit de casos específics com en la presentació i discussió de propostes sobre polítiques de protecció dels drets humans, formant part a les comissions mixtes d'entitats estatals i organitzacions no governamentals.

Organització Panamericana de la Salut (PAHO)

És l'oficina regional de l'OMS per a les Amèriques. Es pot accedir als indicadors bàsics de la situació de salut, perfils de salut per països, a l'atles d'indicadors bàsics de salut i altres documents de referència.

Organització Mundial contra la tortura (OMCT)

Creada el 1986, l'Organització Mundial Contra la Tortura constitueix actualment la principal coalició internacional d'organitzacions no governamentals que lluiten contra la tortura, les execucions extrajudicials, les desaparicions forçades i qualsevol altre tracte cruel, inhumà o degradant. Amb 282 organitzacions distribuïdes arreu del món, associades a la Xarxa SOS-Tortura, i amb milers de delegats / des en tots els països, l'OMCT és la xarxa activa més important d'organitzacions no governamentals dins el camp de la protecció i la promoció dels drets humans al món. La seva acció se centra en diferents programes: assistència a les víctimes; drets econòmics, socials i culturals; drets de la infància o violència contra la dona. Es poden consultar diferents informes i publicacions que l'OMCT ha fet al seu web.

Humanitat Vigent Corporació Jurídica

Organització d'advocats i advocades de Drets Humans, especialitzada en la defensa dels drets dels nens i les nenes, així com en promoure i exigir els DDHH de les comunitats rurals organitzades del Magdalena Mitjà, Arauca i el barri marginat de Bogotà, Ciutat Bolívar.

Programa de les Nacions Unides per als Assentaments Humans (UN-HABITAT)

UN-HABITAT Rolac és l'oficina d'UN-HABITAT per a Amèrica Llatina i el Carib. A la pàgina web es pot trobar informació sobre les campanyes que es fan a nivell mundial, observatoris i indicadors urbans, programa de gestió de desastres, etc.

Plataforma d'Organitzacions de Desenvolupament europees a Colòmbia (PODEC)

La Plataforma d'Organitzacions de Desenvolupament Europees a Colòmbia -PODEC- és un espai de confluència d'ONG europees que treballen a Colòmbia, que volen contribuir al desenvolupament d'aquest país a partir del suport solidari de les seves contraparts -organitzacions socials i ONG nacionals- i des la construcció de la democràcia, el respecte i el compliment dels drets humans i l'enfortiment de la societat civil.

Fons de Població de les Nacions Unides (UNFPA)

És l'agència del Sistema de Nacions Unides, responsable dels temes de salut sexual i reproductiva, població i desenvolupament. S'encarrega d'administrar els recursos internacionals en benefici dels països en desenvolupament, destinats a desenvolupar estratègies per millorar la vida dels seus habitants i trobar un equilibri equitatiu i sostenible entre població i medi ambient. Des de 1969, el seu treball s'orienta a augmentar la disponibilitat, qualitat i eficiència dels serveis de salut sexual i reproductiva, combatre la discriminació i violència contra la dona, disminuir la propagació del VIH / SIDA i promoure la igualtat entre homes i dones. Està present a Colòmbia des de 2003, duent a terme els programes destinats a complir els Objectius del Mil·lenni. Les dues metes principals al Programa Colòmbia són: contribuir a enfortir la capacitat nacional per millorar la salut i els drets sexuals i reproductius, i contribuir al desenvolupament humà sostenible mitjançant la consideració dels factors i les circumstàncies inherents a la població, com a parts essencials de la política pública.

Reporters Sense Fronteres (RSF)

És una organització internacional que treballa en els cinc continents. L'organització treballa en estreta col·laboració amb associacions locals o regionals de defensa de la llibertat de premsa. Fan informes anuals sobre la llibertat de premsa al món ia Colòmbia. Es pot accedir a informació per països, i veure quines han estat les últimes accions i / o denúncies de RSF sobre cada país.

Oficina per a la Coordinació d'Assumptes Humanitaris (OCHA)

Aquest organisme, també de l'ONU, recopila tota la informació sobre els temes relacionats amb la situació humanitària a Colòmbia. Té una web específica sobre Colòmbia. Dóna dades sobre desplaçaments, comunitats en risc, moviments transfronterers de població, assistència en emergències, retorns, assistència post emergències, mines antipersones i desastres naturals. Edita informes mensuals sobre aquests temes. Hi ha una base de dades de totes les organitzacions que treballen en el camp humanitari a Colòmbia o amb refugiats a l'exterior.

Oficina de les Nacions Unides contra la Droga i el Delicte (UNODC)

L'Oficina de les Nacions Unides contra la Droga i el Delicte, UNODC, impulsa la lluita contra les drogues il·lícites i el crim organitzat internacional a tot el món. Treballa per prevenir l'ús indegut i abús de drogues. Així mateix, es proposa reforçar l'acció internacional contra la producció de la droga, el seu tràfic i la criminalitat relacionada, a través de projectes de desenvolupament alternatiu, monitorització de cultius, programes preventius, programes d'intervenció comunitària i programes contra el blanqueig de diner negre . A Colòmbia, UNODC té la responsabilitat de donar suport al Govern ia la societat civil per afrontar tots els problemes derivats de les drogues i el delicte relacionat, activitats relacionades amb el desenvolupament rural integrat i la substitució de cultius il·lícits, l'aplicació de les lleis de fiscalització de drogues, la prevenció, tractament i rehabilitació de drogoaddictes i les reformes d'índole legislativa i institucional destinades a ampliar la capacitat dels governs per combatre l'ús indegut i abús de drogues, així com la prevenció del delicte. Respecte a aquest tema, UNODC dedica especial atenció a combatre a nivell internacional el crim organitzat, el terrorisme, la corrupció i el tràfic de persones. A la pàgina web es poden consultar tots els projectes que UNODC té a Colòmbia, així com materials de consulta, publicacions, etc.

US office on Colòmbia

La USOC, amb seu a Washington, busca promoure la pau, la democràcia, els drets humans i el Dret Internacional Humanitari (DIH) a Colòmbia oferint anàlisis informatives detallats per contribuir en el desenvolupament de polítiques alternatives de solució. Amb aquesta finalitat, l'oficina manté relacions amb el govern dels Estats Units, amb el Congrés, amb les autoritats colombianes i amb els governs de la Unió Europea i insta a cadascun d'ells a examinar aquestes qüestions des de noves perspectives. A través de la incidència i la pedagogia amb els mitjans de comunicació i el públic dels EUA, la USOC pretén ampliar el coneixement, l'entesa i el debat del gran públic sobre aquests temes clau. En particular, busca donar suport a iniciatives de la societat civil colombiana, la veu de la qual queda tan sovint marginada en una societat polaritzada pel conflicte.

Organització Internacional del Treball (OIT)

L'Organització Internacional del Treball (OIT) és l'agència tripartida de l'ONU i convoca a governs, patrons i treballadors dels seus estats membres amb la finalitat d'iniciar accions conjuntes destinades a promoure el treball digne al món. Té una oficina subregional pels països andins que cobreix cinc països, entre ells Colòmbia. En aquesta pàgina web es poden trobar dades sobre els objectius estratègics de l'OIT, objectius de polítiques comunes, projectes de cooperació tècnica i dades concretes sobre economia i treball dels països andins.

Organització Internacional per a les Migracions (OIM)

És un organisme internacional intergovernamental que treballa amb emigrants i governs per donar respostes humanes als desafiaments que presenta la migració. L'OIM treballa en quatre esferes de la migració: migració i desenvolupament, migració facilitada, migració forçada, reglamentació de la migració. A la pàgina web es poden consultar tots els projectes i programes que l'OIM té, respecte aquests temes, a Colòmbia.

Alt Comissionat per a la Pau

Institució de l'Estat que representa la veu del Govern colombià en relació amb la pau. Algunes de les seves funcions són: assessorar el President de la República en l'estructuració i desenvolupament de la política de pau, verificar la voluntat real de pau i reinserció a la vida civil dels alçats en armes, a fi de determinar la formalització de diàlegs i celebració d'acords de pau: convocar els sectors de la societat civil entorn a propòsit de la reconciliació nacional; facilitar la participació de representants de diversos sectors de la societat civil en les gestions que segons la seva opinió puguin contribuir al desenvolupament i consolidació dels processos de pau; dirigir els diàlegs i signar acords amb els portaveus i representants dels grups alçats en armes, tendents a buscar la reinserció dels seus integrants de la vida civil, d'acord amb les ordres que li doni el President de la República.

Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament (PNUD)

El PNUD Colòmbia és un organisme de cooperació tècnica, assessorament de polítiques, suport per a la generació de mitjans de vida sostenibles i gestió del coneixement. En coordinació amb el sistema de Nacions Unides, les entitats públiques i privades, les organitzacions de la societat civil, els mitjans de comunicació i tots els seus aliats, contribueix al desenvolupament humà, enfortiment de la democràcia, la lluita contra la pobresa i la no equitat , així com la construcció col·lectiva de processos no excloents de desenvolupament. El PNUD dóna suport a la difusió del coneixement i la potencialitat de les capacitats locals, regionals i nacionals per aconseguir una societat més democràtica, equitativa i reconciliada. La seva acció se centra en els àmbits del desenvolupament local, governabilitat democràtica, medi ambient i desenvolupament sostenible, desenvolupament humà, equitat de gènere, accions en les regions i aliances estratègiques.

Cort Interamericana de Drets Humans

La Cort Interamericana de Drets Humans és la institució judicial autònoma de l'OEA (Organització dels Estats Americans), que té l'objectiu d'aplicar i interpretar la Convenció Americana sobre Drets Humans i altres tractats referents al mateix assumpte. Es va establir el 1979. Està formada per juristes, escollits a títol personal, molt reconeguts per la seva competència en matèria de Drets Humans. Pel que fa a Colòmbia, es poden consultar diferents sentències de casos contenciosos que ha dut a terme la CIDH.

Contraloría General de la República

La Contraloría General de la República (CGR) és el màxim òrgan de control fiscal de l'Estat colombià. Com a tal, té la missió de procurar el bon ús de recursos i béns públics i contribuir a la modernització de l'Estat mitjançant accions de millora contínua en les diferents entitats públiques. La Contraloría General de la República és un dels òrgans autònoms i independents de l'Estat. La CGR exerceix una sèrie de funcions entre les que destaquen: La vigilància de la gestió fiscal i dels particulars o entitats que tenen accés a fons o béns de la nació. L'avaluació dels resultats obtinguts per les diferents organitzacions i entitats de l'Estat, per determinar si adquireixen i / o utilitzen els recursos públics dins el marc legal, subjectes als principis d'economia, eficiència, eficàcia, equitat i sostenibilitat ambiental. Imposar les sancions pecuniàries que corresponguin i les altres accions derivades de l'exercici de la vigilància fiscal. Promoure la transparència en l'ús dels recursos públics, mitjançant un procés estratègic i focalitzat en aquestes entitats i / o àrees d'alt risc prèviament identificades. La CGR vincula activament la ciutadania al control de la gestió pública i dóna suport tècnic al Congrés de la República per al seu exercici del control polític i el desenvolupament de la funció legislativa.

Banc Mundial (BM)

El BM és una organització internacional de la qual formen part 185 països. Està format per dues institucions de desenvolupament: el Banc Internacional de Reconstrucció i Foment (BIRF) i l'Associació Internacional de Foment (AIF). El BM dóna suport a projectes a través de préstecs als governs dels diferents països. Els projectes es divideixen per sectors (agricultura i pesca, educació, energia i mineria, indústria i comerç, transport, etc.). A la pàgina web també es pot trobar informació per regions i per països, així com investigacions sobre la situació econòmica dels països i regions.

Cort Penal Internacional (CPI)

La Cort Penal Internacional és una cort independent permanent, amb seu a la Haia, davant la qual són jutjades les persones acusades de crims contra la comunitat internacional com genocidis, crims contra la Humanitat i crims de guerra. La CPI es va fundar el 2003 amb el Tractat de Roma, signat per 104 països. A la pàgina web es pot trobar informació referent als drets de les víctimes i testimonis, de la defensa, instruments jurídics, etc. la pàgina es pot llegir en francès i anglès.

Defensoria del Poble

Institució de l'Estat Colombià responsable -d'acord amb la Constitució del 91- de la guarda i protecció dels Drets Humans dels i les colombians / es. Es pronuncia mitjançant Informes defensorials i el butlletí de difusió "Població Civil". El seu Sistema d'Alertes Primerenques (SAT), que compta amb el suport del sistema de NNUU, juga un paper preventiu en violacions de drets humans i DIH contra la població civil.

Comissió Econòmica per a Amèrica Llatina i el Carib (CEPAL)

L'oficina de la CEPAL a Colòmbia es va establir el 1963, mitjançant un conveni signat amb el Govern de Colòmbia. Els projectes de la CEPAL es divideixen en cinc eixos: investigació, elaboració d'estudis econòmics i socials de desenvolupament; promoure el comerç i la integració econòmica regional; oferir cooperació tècnica al govern; organització i realització de conferències, seminaris i reunions; capacitació. Les activitats principals que realitza l'oficina de la CEPAL a Colòmbia són: efectuar aportacions als estudis econòmics periòdics o ocasionals de la CEPAL; informar regularment a les instàncies governamentals sobre la producció de la CEPAL; promoure i desenvolupar la cooperació tècnica independent o en associació amb agències de les Nacions Unides, governamentals nacionals o regionals i agents productius; representar a la secretària executiva.

Observatori Internacional de Pau (IPO)

És una organització no governamental que defensa i promou els drets humans de les comunitats de base colombianes, mitjançant l'acompanyament que fan brigadistes internacionals a membres d'aquestes comunitats de Colòmbia. La missió d'IPO és realitzar aquest acompanyament físic, polític i tècnic a comunitats organitzades en procés d'autodeterminació. IPO té grups estables de treball a Catalunya, Itàlia, els Estats Units i una oficina central a Bogotà. Neix el 2004 i es consolida al 2005. Fa acompanyament a les regions colombianes d'Arauca, perifèria de Bogotà, Magdalena Mitjà i Catatumbo.

Procuradoria General de la Nació

Institució de l'Estat colombià que vigila el correcte funcionament de la funció pública, és a dir, la tasca dels i les funcionaris, per tal de salvaguardar els drets i interessos dels ciutadans i ciutadanes, garantir la protecció dels drets humans i intervenir en representació de la societat per defensar el patrimoni públic. La Procuradoria té autonomia administrativa, financera i pressupostària en els termes definits per l'Estatut Orgànic del Pressupost Nacional. És la seva obligació vetllar pel correcte exercici de les funcions encomanades a la Constitució i la Llei de servidors / es públics / es i ho fa a través dels seus tres funcions principals: funció preventiva, funció disciplinària i funció d'intervenció.

Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació (FAO)

La FAO condueix les activitats per eradicar la fam. Té diverses oficines regionals, una d'elles a Colòmbia. Es pot trobar informació sobre desenvolupament sostenible, situació econòmica, sector agropecuari, sector forestal, sector de pesca i aqüicultura i cooperació tècnica. A la pàgina web, centrada en Amèrica Llatina, també es poden veure les últimes notícies relacionades amb les accions de la FAO.

Brigades Internacionals de Pau (PBI)

Brigades Internacionals de Pau (PBI) és una organització no governamental que promou la pau i defensa dels drets humans. A petició d'organitzacions locals, envia grups de voluntaris a àrees que es troben en conflicte i sota repressió política. Aquests voluntaris acompanyen defensors de drets humans, les seves organitzacions i aquests que són víctimes de la violència. Els responsables de les violacions dels drets humans no volen que el món sàpiga de les seves accions. La presència dels voluntaris, amb el suport d'una xarxa d'emergència internacional, ajuda a dissuadir d'utilitzar la violència contra els / les acompanyants. Des aquesta manera, els seus voluntaris / es de PBI creen l'espai perquè activistes locals puguin treballar a favor de la justícia social i dels drets humans. A Colòmbia, PBI té presència permanent en 4 àrees del país i es troba en ell des de fa 12 anys.

Programa Presidencial de Drets Humans i Dret Internacional Humanitari

Programa que forma part de la Vicepresidència de la República de Colòmbia i que té com a objectiu expressar els punts de vista del Govern Nacional sobre els temes de Drets Humans i Dret Internacional Humanitari. D'ell, forma part un observatori permanent dels Drets Humans al país, de seguiment regional permanent. Un dels seus últims informes és sobre Arauca. Té també un Observatori de Mines amb butlletins regionals i nacionals.

Organització de les Nacions Unides per al Desenvolupament Industrial (ONUDI)

ONUDI és l'organització de les NNUU que ajuda als països amb economies en transició a lluitar contra la marginalització davant el món globalitzat. Promou el desenvolupament econòmic competitiu i productiu del país de cara a desenvolupar-se industrialment. Hi ha informació concreta dels països, on s'expliquen els diferents programes i accions que la ONUDI desenvolupa al país en concret.

Xarxa Europea de Germanor i Solidaritat amb Colòmbia (REDHER)

REDHER és una organització europea de solidaritat que, mitjançant la constant presència i acompanyament internacional de voluntaris i voluntàries a Colòmbia, pretenen donar suport i enfortir les organitzacions colombianes que treballen per la participació del moviment popular en un veritable procés de pau amb justícia social. Alguns dels eixos de treball són la solució política al conflicte social i armat; la lluita contra la impunitat i la repressió i el respecte per la sobirania, cultura i defensa de recursos naturals de Colòmbia.

Associació de Familiars de Detinguts Desapareguts (ASFADDES)

ASFADDES fa seguiment i denúncia, perquè no quedin en la impunitat, dels casos de desaparició forçada a Colòmbia; més de 5.000 des dels anys '70. L'organització està integrada pels familiars de víctimes. ASFADDES forma part de la xarxa llatinoamericana de familiars de detinguts desapareguts, FEDEFAM.

Programa Conjunt de les Nacions Unides sobre el VIH / SIDA (ONUSIDA)

ONUSIDA treballa perquè la lluita contra el VIH / SIDA es tingui en compte amb les accions de les diferents institucions de les Nacions Unides (UNICEF, OMS, ACNUR, PMA, OIT, UNODC, BM, UNFPA, UNESCO, PNUD). ONUSIDA va començar a treballar a Colòmbia el 1996 i el seu objectiu al país és enfortir la capacitat nacional de planificar, coordinar, posar en marxa i vigilar les respostes dels diferents actors socials davant la problemàtica del VIH / SIDA, assegurant el suport efectiu i coordinat per part de les NNUU en programes i accions existents i / o proposats pel país.

Centre per a la justícia i el Dret Internacional (CEJIL)

El Centre per a la justícia i el Dret Internacional (CEJIL) és una organització de defensa i promoció dels drets humans de l'hemisferi americà. L'objectiu principal d'CEJIL és assegurar la plena implementació de normes internacionals de drets humans en els estats membres de l'Organització d'Estats Americans (OEA), mitjançant l'ús efectiu del sistema interamericà de drets humans i altres mecanismes de protecció internacional. CEJIL va ser la primera organització regional en oferir un servei jurídic gratuït, especialitzat en el sistema interamericà de protecció dels drets humans. El seu treball s'estructura a través de tres programes: programa de defensa, programa de capacitació i difusió, i programa d'enfortiment del sistema interamericà.

Campanya colombiana Contra Mines (CCCM)

La CCCM és una organització social que pretén contribuir a la reducció dels efectes socials, econòmics i culturals de les mines antipersones (MAP) i municions sense explotar (MUSE). Per això, desenvolupa projectes d'educació en risc de mines, acompanyament i assessoria a les víctimes, monitoratge al compliment de la Convenció sobre mines d'Ottawa, etc.

Organització Mundial de la Salut (OMS)

L'OMS és l'autoritat directiva i coordinadora de l'acció sanitària en el sistema de les Nacions Unides. És la responsable d'exercir una funció de lideratge en els assumptes sanitaris mundials, configurar l'agenda de les investigacions en salut, establir normes, articular opcions de política basades en l'evidència, donar suport tècnic als països i vigilar les tendències sanitàries mundials. Es pot accedir a la informació concreta de cada país, de la qual es pot extreure informació sobre salut, cobertura sanitària, legislació sanitària, indicadors, etc.

Comissió Internacional de Juristes

La Comissió Internacional de Juristes (CIJ) dedica els seus esforços a garantir la primacia, la coherència i la posada en pràctica del Dret Internacional, així com dels principis que promouen els drets humans. La CIJ és imparcial, objectiva i amb reconeguda competència jurídica en la protecció i promoció dels drets humans mitjançant l'imperi del dret. Per tal de garantir que en l'evolució del dret internacional s'observen els principis dels drets humans i s'executen les normes internacionals en l'àmbit nacional, la CIJ proporciona els coneixements dels seus experts jurídics, tant en l'àmbit internacional com en el nacional.

Col·lectiu d'Advocats José Alvear Restrepo (CCAJAR)

La Corporació Col·lectiu d'Advocats José Alvear Restrepo, integrada per advocats i advocades defensors / es de drets humans a Colòmbia, treballa a favor dels sectors socials i populars, en la defensa de polítics / es presos i perseguits i dóna assistència integral a víctimes i familiars en casos de violacions als Drets Humans com detencions arbitràries, desaparicions forçades, execucions extrajudicials, massacres o tortures. Des de 1995 s'incorpora al treball institucional del CCAJAR la promoció i protecció dels Drets econòmics, socials i culturals (DESC), implementant així una visió d'indivisibilitat, universalitat i interdependència de totes les categories de drets humans i promovent, al mateix temps, aquestes nocions dels drets humans, no només a l'interior de les organitzacions de drets humans que defensen els drets civils i polítics, sinó també en moltes altres organitzacions que lluiten incansablement pels DESC. El CCAJAR pertany a la FIDH.

Programa Mundial d'Aliments (PMA)

El PMA és l'Agència de NNUU que dóna suport logístic necessari per dur aliments a les persones que més ho necessiten, en el moment precís i en el lloc adequat. El PMA treballa perquè el tema de la fam sigui una prioritat en l'agenda internacional i promou, a més, polítiques, estratègies i operacions que beneficien directament als més pobres i els que passen gana. Dóna ajuda a víctimes de desastres naturals, persones desplaçades, desposseïdes i / o empobrides.

Comitè Internacional de la Creu Roja

Organització humanitària neutral i imparcial que vetlla per la protecció de les persones víctimes dels conflictes armats. A Colòmbia manté delegació permanent i el mateix CICR fa seguiment sobre les infraccions al DIH al conflicte colombià. Té una publicació periòdica "Revista Internacional" especialitzada en DIH, una base de dades amb les mesures d'aplicació nacional i l'oficina a Colòmbia publica documents temàtics.

Comissió Colombiana de Juristes

La Comissió Colombiana és també un col·lectiu d'advocades i advocats que defensen els drets humans de la ciutadania de Colòmbia. Sosté les seves denúncies en l'anàlisi jurídica profund. Publica informes periòdics i informes especials. En els seus últims documents són "Colòmbia: a contravia de les recomanacions internacionals sobre Drets Humans (2004)" i "Violacions dels Drets Humans i Infraccions a DIH dels Paramilitars 2002-2004"

Fons de les NNUU per a la Infància (UNICEF)

UNICEF dóna protecció a la infància en el conflicte armat. Nens soldat, desplaçats, segrestats, víctimes de mines, desescolaritzats forçadament i / o desnodrits o en risc d'estar-ho. Publica un informe anual sobre el "Estat Mundial de la Infància" que pel 2005 es diu "La infància amenaçada", a més de documents sobre temes regionals com "Constructors de Pau" (2001), sobre el Moviment de Nens per la Pau de Colòmbia.

Diàleg Interagencial a Colòmbia (DIAL)

Aquesta plataforma d'agències de cooperació europees que treballen a Colòmbia, pretén incidir en la definició i implementació de polítiques i accions humanitàries que condueixin a la solució de la crisi de desplaçament i al desenvolupament humà sostenible al país. Ho fa des d'una visió humanitària i de manera coordinada amb l'Estat colombià, la comunitat internacional i la societat civil.