XVI Jornades sobre Colòmbia

1.10.18 | Jornades de la Taula

Les dones, protagonistes de la Pau a Colòmbia

Lideresses colombianes de la Subcomissió de Gènere de la Mesa de negociació de l’Havana participen a les Jornades sobre Colòmbia.

-Durant dos dies compartiran les seves avaluacions sobre la implementació de l’Acord de Pau amb perspectiva de gènere

El 18 i 19 d’octubre, l’Espai Francesca Bonnemaison acull les XVI Jornades sobre Colòmbia, amb un programa en el qual les dones colombianes són les protagonistes necessàries per a la implementació de l’Acord de Pau amb enfocament de gènere.

Dos dies de diàleg i formació amb la presència de lideresses colombianes que aportaran la seva saviesa i experiència des de diferents àmbits. Dones polítiques, juristes, acadèmiques, periodistes, de col·lectius feministes, de moviments de víctimes, líders socials i defensores dels drets humans. Serà una trobada per reflexionar també sobre la justícia transicional des de la perspectiva feminista i per exposar els reptes de les dones colombianes per construir la pau als territoris.

Destaca la presència (per videoconferència) de la senadora i excomandant de les FARC, Victoria Sandino; la directora de Sisma Mujer, Claudia Mejía; l’activista del moviment LGTBI, Liza García, i Martha Ceballos, del Movimiento de Víctimas de Crímernes de Estado (Movice). També seran a la trobada María Cristina Obregón, responsable d’educació política a la Organización Femenina Popular (OFP), de la regió del Magdalena Medio, i Mayerlis Angarita Robles, directora de Narrar para Vivir, de la zona Montes de María.

L’Acord de Pau firmat entre l’estat colombià i les FARC-EP, ara fa dos anys, va fer prevaldre el paper de les dones en la prevenció i solució del conflicte i en la consolidació d’una pau estable i duradora. Tanmateix, la perspectiva de gènere a l’Acord de Pau no hauria estat possible sense la contribució del moviment de dones i feministes que sempre han treballat activament en la construcció de pau. Les aportacions de dones expertes representants d’aquests col·lectius a la Subcomissió de Gènere creada per la Mesa de negociació de l’Havana va ser vital per a la revisió dels acords i la incorporació de l’enfocament de gènere.

El 18 i 19 d’octubre, algunes d’aquestes dones protagonistes participaran a Barcelona a les XVI jornades sobre Colòmbia perquè dos anys després és el moment d’avaluar l’enfocament de gènere en la implementació de l’Acord de Pau, el paper que estan tenint els col·lectius de dones i víctimes en aquesta implementació i els reptes per a les dones en la construcció del pau als diferents territoris.

Un dia abans de les jornades, les lideresses participaran en una conferència a Brussel·les, al Parlament Europeu, amb el títol Colombia: Mujeres y Enfoque de Género en el Acuerdo de Paz.

Categories