Informe preliminar de la Misión catalana de Observación Electoral

15.06.22 | Actualidad

   Dimarts 14 de juny la Missió Catalana d’Observació ha presentat el seu Informe Preliminar que inclou algunes recomanacions de cara a la segona volta de les eleccions presidencials colombianes.

   La colombiana i presidenta de la Taula catalana per la Pau i els Drets Humans a Colòmbia, Maria del Rosario Vásquez ha estat l’encarregada d’obrir l’acte i donar la benvinguda, i també de recordar el compromís de la Taula des de fa més de 20 anys «d’escoltar a les regions, a les persones més invisibles i invisibilitzades, que requereixen d’aquesta mirada que salva vides.»

   A continuació Oscar Mateo, membre de la junta de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP) ha fet una introducció al context actual del país en el qual es va celebrar la primera volta de les eleccions, per donar pas a la responsable política de la missió, la diputada del Parlament de Catalunya, Aurora Madaula. Madaula ha explicat que la jornada electoral es va desenvolupar en terme generals amb tranquil·litat, però assenyala que la violència les setmanes prèvies als comicis va afectar la participació en algunes de les regions observades.

   Mar Aguilera, responsable tècnica de la missió i presidenta d’Observadors per la Democràcia (ODEM) ha compartit les explicacions més tècniques de la missió que s’ha emparat en els estàndards electorals internacionals. Petra Jiménez, representant el Fons català de cooperació al desenvolupament i tinent d’alcaldessa de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet ha compartit amb els assistents el compromís per la Pau i la implementació dels Acords de Pau des dels municipis catalans i ha remarcat la importància de les missions d’observació electoral, com la catalana.

   Finalment, Laura Lorenzi, com a membre de la Taula catalana per la Pau i els Drets Humans a Colòmbia ha explicat les recomanacions preliminars que es recullen a l’informe de cara a les eleccions presidencials de diumenge 19 de juny de 2022.

   La Missió catalana ha estat una delegació de país amb representants de les institucions, els municipis i la societat civil catalana solidària i compromesa amb Colòmbia. Ha estat formada per 35 persones que van desplegar-se per 7 municipis de 5 regions colombianes: a la ciutat de Bogotà, Buenaventura (Valle del Cauca), Santader de Quilichao (Nord del Cauca), Apartadó i Turbo (Urabà), San Pablo i Cantagallo (Magdalena Medio). En total la Missió va observar 39 centres de votació tant d’àrees urbanes com rurals, des de l’obertura dels centres de votació, el transcurs de la jornada, el tancament i el compteig de vots.

    

   Categorias