Sale la Misión catalana de Observación Electoral hacia Colombia

10.03.22 | Actualidad

  • Catalunya envia una missió d’observació a Colòmbia a les primeres eleccions on podran ser escollides víctimes del conflicte armat
  • La delegació catalana va a la regió del Catatumbo que opta a tenir representació al Congrés amb una circumscripció de pau i ha estat considerat territori d’alt risc de frau electoral
  • Les 16 circumscripcions especials de pau és un dels mecanismes sorgits de l’Acord com a reparació dels territoris més afectats pel conflicte a través de la participació política
  • Amb la missió la Taula Catalana per Colòmbia respon a les demandes rebudes des de Colòmbia de fer observació internacional per disminuir riscos electorals

foto

Avui surt la Missió d’Observació Electoral Catalunya Colòmbia (MOEcatcol) per ser a territori colombià a la primera cita electoral d’enguany: diumenge 13 de març se celebren les eleccions legislatives en les quals es votaran les persones representants al Congrés de la República, format pel Senat i la Càmera de Representants.

La delegació catalana serà al país de la mà de la Taula catalana per la Pau i els Drets Humans a Colòmbia, una xarxa d’organitzacions i institucions catalanes amb més de 20 anys d’història i experiència. Està formada per cinc membres i la lideres Mar Aguilera, doctora en Dret Constitucional de la UB i presidenta d’ODEM (Observadors per la Democràcia), associació que té com a finalitat l’observació i assistència electoral. Les altres persones són representants també d’ODEM, el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i International Action for Peace (IAP), aquestes últimes, entitats membres de la Taula Catalana per Colòmbia. Totes les participants tenen una important trajectòria en tasques d’observació electoral o acompanyament i observació internacional.

Els comicis de diumenge són de gran rellevància ja que per primera vegada a la història del país inclouen 16 circumscripcions transitòries especials de pau sorgides de la firma de l’Acord de Pau entre el Govern de Colòmbia i les FARC-EP, l’any 2016. És un fet històric pel qual 16 víctimes del conflicte armat tindran representació política al Congrés de Colòmbia. Són les anomenades “curules de paz” que tenen com a objectiu la reparació dels territoris més afectats pel conflicte, a través de la participació política de les persones més afectades per la guerra i que han estat històricament marginades. Un d’aquests territoris és la regió del Catatumbo, on anirà la missió catalana d’observació electoral.

Catatumbo, zona d’especial complexitat

La MOEcatcol anirà al municipi de Tibú, a la regió de Catatumbo, departament del Norte de Santander, territori que per primera vegada a la història pot optar a tenir una persona representant al Congrés per una circumscripció de pau. Tibú està situat al nord-est de Colòmbia, a 12 quilòmetres de la frontera amb Veneçuela i ha estat assenyalat com un dels territoris d’alt risc de frau electoral per part de la Missió d’Observació Electoral de Colòmbia (MOE), plataforma independent d’organitzacions de la societat civil colombiana que promou l’exercici dels drets civils i polítics de la ciutadania en el marc dels estàndards internacionals d’eleccions lliures, justes i transparents.

El Catatumbo és també un territori amb forts vincles històrics amb la Taula Catalana per Colòmbia ja que diferents organitzacions tenen presència sobre el terreny des de fa anys, fet que comporta gran coneixement de la zona i dels actors presents a la zona.

Així mateix, la Taula Catalana per la Pau i els Drets Humans a Colòmbia té la voluntat de poder participar en l’observació de la segona cita electoral, les eleccions presidencials previstes el proper 29 de maig, i respondre així a les demandes realitzades des de Colòmbia d’observació internacional per contribuir a garantir la integritat de les eleccions i la transparència dels comicis. D’aquesta manera, la Taula vol expressar el suport polític i social de Catalunya a la construcció de la pau i la democràcia a Colòmbia i acompanyar la societat civil colombiana en el seu exercici del dret al vot davant possibles riscos electorals. En aquest sentit, la Taula està treballant per poder enviar a les eleccions presidencials una missió d’observació àmplia i representativa de la societat catalana solidària amb Colòmbia, d’organitzacions de la societat civil i també de representants institucionals del Parlament, Govern i ajuntaments i municipis de Catalunya.

 

Categorias